ЛИБИЈА:

Саопштење  Покрета ЖЕНЕС (Жене Савест Србије)

Покрет ЖЕНЕС који са посебном пажњом прати догађаје у Либији, јасно протестује против бујице лажи и дезинформација бачених на државу Либију и њене вође.
Срамна новинска кампања коју су започела велика медија Нато земаља, као и земаља петрол-монархија већ читаве три недеље деформишу стварност, дијаболизују либијског вођу Моамера ел Гадафија и бацају осуду на његове одбрамбене снаге. По својој снази и стилу, oва медијска кампања потсећа на ону вођену од стране истих тих структура против Федералне Републике Југославије и Србије.
Паралелно са медијским бомбардовањем Либије, невероватном брзином, у Њујорку, Бриселу и Лондону, активирани су познати „инструменти коерзитивне дипломатије“ са циљем да изолују, ослабе, оцрне и дотуку једну независну и суверену Државу и њено руководство. Сама брзина којом су преузете ове мере, одлука Савета безбедности Уједињених Нација, као и држава и организама који су под англосаксонским утицајем (искључење Либије из Савета за људска права, обраћање Међународном кривичном суду и замрзавање либијске имовине), а затим и присуство специјалних западних снага које уоквирују „побуњенике“, говоре о томе да ови немири немају ништа од спонтаног као што се то претставља.
Слично ономе што се јуче догодило у Југославији,  одвијају се догађаји данас у Либији, а тзв. „интернационална заједница“ још једном је истурила напред своје исламистичке и реакционарне пионе, усмеривши их против земље коју жели да окупира.
У познатом сценарију филма који смо већ гледали на простору бивше Југославије, англосаксонске снаге и њихова свита понављају без престанка да су побуњеници у области Сиренаике око Бенгазија „борци против диктатуре“ Моамера ел Гадафија која „масакрира цивиле“, док BBC и CNN  без предаха говоре о „преобраћеним либијским дипломатама“ који су у њиховој оптици једини „легитимни представници“ Либије , поткрепљујући то „рекама избеглица“ на границама Либије.
Тзв. „зоне забрањеног летења“ које НАТО жели да уведе Либији, заправо су тешки чин рата против једне суверене земље. Он нема сврху да помогну „побуњеницима“, већ да их наоружа, пошто амерички и Foreign Office гласноговорници објаве нове измишљене и лажне билансе. Од почетка овог нама већ познатог сценарија и филма, шорошевске ONG, „Human Rights Watch“ и „International Crisis Group“ пожурили су да саопште да је потребна „хитна помоћ цивилима“, како би се у Либији избегао „геноцид“ и „хуманитарна катастрофа“. Ова „дужност да се заштити“, која је само варијанта „дужности ратовања“ и мешања у либијске ствари , тј. маска „хуманитарног империјализма“, поново служи као оправдање за лансирање западно-америчке војне експедиције против Либије уз саучешће друштва народа, односно Уједињених Нација.
Ми знамо да сва данашња саопштења о Либији, као и акције предузете против ње, односно све то што је већ слушано и виђено на случају Балкана или Месопотамије, увек само претходи великим и јаким агресијама. Насупрот тој форматираној пропаганди, истина је заправо да су прави борци у овом сукобу они који се боре против агресије медија, односно против организама и пиона  активираних од стране америчке Империје гладне ратова.
Из свих тих  разлога, Покрет Ж.Е.Н.Е.С. :
– покрет ЖЕНЕС са жаљењем се дистанцира се од актуелног става српских власти у случају Либије , власти која је  до јуче парадирала на прослави либијске Револуције у Триполију, а која се данас на звиждук америчке и европске пиштаљке сврстала на страну тзв. интернационалне кажњавалачке заједнице
– покрет ЖЕНЕС изражава потпуну солидарност са арапском социјалистичком либијском Џамахиријом, са њеним народом и њеним револуционарним вођом, у  трагичној ситуацији у коју су гурнути
– покрет ЖЕНЕС изражава своје саосећање са слободним либијским женама и мушкарцима нападнутим  од стране слугу освајачког империјализма
– наш Покрет позива све  прогресивне, несврстане и националне покрете и организације Србије, Балкана и Евроазије да се, било шта да се догоди, мобилишу у одбрану правде и слободе. Борба за слободу и правду не састоји се у виртуелној одбрани појединаца које су финансијски светски кругови купили против њихових држава, већ у храброј одбрани независних и суверених нација и држава у свету који је  поново мултиполаран и у коме слободни , солидарни и уједињени народи опет могу да пронађу свој идентитет и ослободе се.
У Београду, 7. марта, 2011.

за Покрет ЖЕНЕС,
Проф. Др Мила Алечковић-Николић