Ж Е Н Е С – ПОКРЕТ  САВЕСТИ

ЖЕНЕ  СТВАРАОЦИ  ЗА  СРБИЈУ

e-mail : bitka@wanadoo.fr
tel. : + 33 6 604 333 93
064.24 68 222

КО СМО МИ
Покрет савести ЖЕНЕС основан је у Србији и Европи како би помогао хиљадама невиних жена на Балкану које су жртве бомбардовања Југославије и Србије од стране Нато снага 1999. године.
Покрет је основала и води га професор клиничке психологије и медицинске антропологије, писац и активиста српског расејања Др Мила Алечковић-Николић.
Шеф правног тима покрета ЖЕНЕС је уважени српски академик, професор др Смиља Аврамов, легенда српске правне науке, а чланице или чланови покрета су најистакнутији јавни радници и ствараоци, пре свега жене, правнице, докторке, професорке, уметнице, пилоти…

Иако основан недавно (први пут представио се у београдском Медија центру 7. јуна 2010. видети линк на интернету), покрет ЖЕНЕС се веома брзо грана, обухватајући жене из расејања и читавог региона.

КРАТКИ  ИСТОРИЈАТ
1999. године у току 78 дана и ноћи Нато снаге без престанка су бомбардовале тадашњу Југославију, односно Србију, како би обориле ондашњи режим на власти. Том приликом гађано је 113 локалитета, убијено је 3000 цивила, 12 000 је рањено, а више стотина тона радиоактивног материјала (осиромашеног уранијума) бачено је на територију Србије и околне територије Балкана.
Тим чином, Нато је прекршио:

1.    Конвенцију о заштити животне средине установљену 1977. године
2.    Конвенцију о заштити светске баштине из 1982.
3.    Декларацију из Стокхолма о животној средини из 1972.
4.    Протокол бр 1. Женевске конвенције о заштити жртава међународних сукоба из 1949.
5.    Конвенцију о забрани средстава за масовно уништење
6.    Бечку Конвенцију о заштити озонског омотача
7.    Протокол из Монтреала о субстанцама које уништавају озонски омотач из 1987. и 1997. године
8.    Резолуцију Уједињених нација (под-комитета Комисије за људска права за превенцију дискриминације и заштиту мањина из 1996. и 1997. године.)

Уранијум је субстанца која током  десетина година касније од тренутка изручења може да изазива малигне и друге болести, јер се таложи у земљи, води и у људском организму. Један милиграм осиромашеног уранијума у људском организму довољан је, рецимо, да заустави рад бубрега. Такозвани „осиромашени уранијум“ оштећује централни нервни систем, плућа, крв, изазива психијатријске и генетске поремећаје, стерилитет и рак, односно малигна обољења, мења климу и ствара поремећаје флоре и фауне.

Према подацима Института за радиологију клиничког центра Београда „Др Драгомир Карајовић“, Института за онкологију војно-медицинске Академије, као и према бројкама које су дали италијански лекари и физичари, између 1999. године када је почело бомбардовање СР Југославије и 2000. године, у Србији је констатовано 20.000 нових случајева обољења рака, а од тада овај број непрестано расте. Од 120 италијанских војника стационираних на Косову, 45 их је умрло од рака веома брзо, после чега је породицама погинулих Римски суд пресудио велике одштете. Међутим, права бројка италијанских војника оболелих од рака диже се на преко 270. Међу оболелима се такође налази 40 француских и 3 грчка војника. Ово, наравно, важи за војнике Нато снага који су на Косову боравили само неко време после јуна 1999. године. За разлику од њих, локалне популације  живе и перманентно умиру од малигних болести на подручјима која су била мете Нато бомбардовања. Деконтаминација која је требало да буде спроведена у читавој регији, није спроведена услед недостатка средстава. До данашњег дана ниједна жртва и ниједна породица оболелих  није обештећена, а тужба коју је поднела југословенска  и српска влада против Нато агресора одбијена је од стране Суда у Хагу.

Број тешких обољења у Србији порастао је за 28 процената, а на Косову и Метохији које је највише бомбардовано, чак за 200 одсто. Почевши од 2000. године, сваке године у Србији региструје се око 30 000 нових случајева малигних обољења, (слично као у Француској која има 64 милиома становника- спрам Србије која има 8 милиона), што значи 8 пута више него у Француској . Посебно су угрожене жене (рак дојке, респираторних или других органа). Такође, сваке недеље детектују се три дечја карцинома у Србији.

И најзад, треба рећи, све ове жртве потпуно су невине.

По речима  шефа нашег правног тима, уважене др Смиље Аврамов, оно што су Нато снаге учиниле на простору СР Југославије и Србије , може се оквалификовати као геноцид.

НАШ  ЦИЉ
Покрет ЖЕНЕС има два правца. Један правац деловања је унутар Србије, као покрет савести, који ће реаговати на све неправде, али посебно оне које се тичу жена. У растећем индивидуализму и себичлуку који се у Србији развија, ми нећемо остати неми и сви ћемо сложно одговорити да бисмо заштитили наше чланице ако им буде нанета неправда.

Други правац нашег деловања је – међународна породица антиглобалистичких покрета у свету. ЖЕНЕС данас има пријатеље свуда где постоји отпор Нато агресијама, а поготово тамо где где се сећају жртава било ког разарања или бомбардовања. Наши  пријатељи су и хумани људи који знају како изгледа живот у сиромаштву или у држави пуној корупције. Ми смо  пријатеље у свету обавестили како живе болесне и угрожене жене у Србији за које ће се борити ЖЕНЕС.

Будући да је први захтев нашег покрета МОРАЛНА И МАТЕРИЈАЛНА НАКНАДА ОД НАТО СТРУКТУРА  ЗА СВАКУ ЖЕНУ У СРБИЈИ ОБОЛЕЛУ ОД МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ ОД ДАНА БОМБАРДОВАЊА – ДО ДАНАС, докле год не дође тренутак када ће Нато структуре морати да плате одштете свакој жртви и свакој породици, ми ћемо се, уз помоћ наших активиста и адвоката обраћати свим светским хуманитарним организацијама, светској здравственој организацији, као и бројним пријатељима или донаторима у свету.

Зато је потребно да се што више омасовимо. Интернет сајт покрета ЖЕНЕС управо је у изради.

Постаните наш члан, придружите нам се, подржите нас, учествујте на нашим скуповима и путовањима, преносите нашу информацију и наш позив хуманим људима широм света! Ни Зло, али ни Добро не знају за географске границе!

 

Pažnja, otvara u novom prozoru. PDFŠtampaEl. pošta

Ж.Е.Н.Е.С

FEMMES SERBES VICTIMES DES BOMBARDEMENTS

bitka@wanadoo.fr

Недавно созданное и становящееся все более массовым Движение совести – «Женщины созидатели для Сербии» – ЖЕНЕС, 7-го июля представилось общественности в Медиа Центре в Белграде, подав не только сербский, но и международный запрос на возмещение структурами НАТО ущерба женщинам, заболевшим раком, начиная со дня бомбардировок СРЮ, по сей день. По поводу международного решения о признании независимости Косово от 22 июля 2010г. настоящее движение публично выступает с заявлением:

Решительно осуждаем цинизм мирового сообщества и все прикрытые, косвенные и прямые, прежде всего клинтоновские-американские давления на судьи Международного суда при таинственной болезни и абстиненции китайской судьи, которые путем политической силы добились вердикта о квази правовом признании независимости Косово и Метохии.

Также решительно осуждаем веселое заявление французского министра иностранных дел, Бернара Кушнера, что сегодняшний вердикт необратим. Полагаем, что государство Сербия с этого момента должно запретить Бернару Кушнеру въезд на свою территорию.

Решительно осуждаем амбивалентную политику сербского правительства, которое с одной стороны заявляет, что никогда не примет такое решение суда, и с другой, является соучастником в отстранении владыки Артемия, операции, которая нацелена против Сербской православной церкви в целом и являющейся только частью общего давления на Сербию с целью отнятия Косово и Метохии.

Мы, женщины из Сербии и со всего мира, твердо выражаем нашу искреннюю и безоговорочную поддержку матерям и сестрам, которые остались на Косово и Метохии в тяжелых условиях борьбы по сохранению нашего южного края, опасаясь за свою судьбу. Особое внимание и поддержку выражаем монахиням на Косово и Метохии, оставшимся преданными владыке Артемию

Президент Движения: Профессор д-р Мила Алечкович – Николич
Глава правового комитета: Профессор д-р Смиля Аврамов
Генеральный секретарь: Оливера Новакович
Член председательства: Оливера Катарина

Представительница российских женщин в Сербии д-р Марина Александровна Галогажа

Д-р Нада Дебелячки
Синиша Джорджевич
и другие

 

Pažnja, otvara u novom prozoru. PDFŠtampaEl. pošta

‘ZENES’

FEMMES  SLAVES  POUR  LES  VICTIMES DE
LA   GUERRE

e-mail : bitka@wanadoo.fr
tel. : + 33 6 604 333 93
83 Kneza Milosa, 11000 Belgrade, Serbie

QUI SOMMES NOUS
Le Mouvement ZENES a été créé en Serbie et en Europe afin d’aider les milliers de femmes innocentes dans les Balkans touchées par les bombardements de l’Otan en 1998.
Le Mouvement ZENES a été fondé et est présidé par le dr Mila Aleckovic-Bataille, professeur en psychologie clinique et ethnopsychiatrie, écrivain et personnalité active de la diaspora serbe. Aujourd’hui le Mouvement ZENES prend de l’ampleur et associe progressivement toutes les femmes de la région.

L’HISTORIQUE
1998.  Pendant 78 jours et nuit sans arrêt des bombardements sont été effectués sur la Serbie par l’Otan afin de renverser le régime en place. A cette occasion, 113 localités sont bombardées, 3000 civils sont tués et 12.000 blessés et plusieurs centaine de tonnes du matériel radioactif à l’uranium appauvri, le napalm et le plutonium ont été jetés sur le territoire de la Serbie et des régions limitrophes (Balkans). Par cet acte l’Otan a violé :

1.    La Convention sur l’environnement fondée en 1977.
2.    La Convention sur la protection de l’héritage mondial, 1982.
3.    La Déclaration de Stockholm sur l’environnement, 1972.
4.    Le Protocole n.1 de la Convention de Genève sur la protection des victimes des conflits internationaux, 1949.
5.    La Convention sur l’interdiction des moyens destructifs
6.    La Convention de Vienne sur la protection de la couche d’ozone
7.    Le Protocole de Montréal sur les substances destructrices de l’ozone, 1987. еt 1997.
8.    La résolution de l’ONU (sous-comité de la Commission des droits de l’homme pour la prévention de la discrimination et de la protection des minorités, 1996, 1997)

L’uranium est une substance qui peut provoquer des maladies des dizaines d’années après, car elle reste dans la terre, dans l’eau et dans l’organisme humain. Un milligramme d’uranium appauvri dans l’organisme humain  suffit pour arrêter le fonctionnement des reins. L’uranium, dit ‘appauvri’ endommage le système nerveux central, les poumons, le sang, provoque des troubles psychiatriques, les dérèglements génétiques, la stérilité et le cancer, change le climat, la flore et la faune.
Selon les données de l’Institut de radiologie du Centre clinique de Belgrade‘Dr Dragomir Karajovic’, L’Institut d’oncologie de l’Académie militaire (VMA) et des chiffres de médecins et physiciens italiens,  entre 1998, l’année des bombardements, et 1999, on a compté en Serbie 20.000 nouveaux cas de cancer et depuis ce nombre ne fait qu’augmenter. Parmi les 120 soldats italiens stationnés au Kossovo, 45 sont morts de cancer très vite et la Cour de Rome a attribué des dommages et intérêts à leurs familles. En fait le chiffre réel des soldats italiens morts de cancer s’élèverait à plus de 270. Il y a aussi 40 soldats français et 3 grecs. Cela vaut pour les soldats de l’OTAN installés un temps au Kossovo après juin 1999. Mais les populations locales, elles, vivent et meurent en permanence sur les lieux ayant servi de cibles. La décontamination qui aurait du être faite dans la région ne l’a pas été à cause du manque de moyens. Jusqu’à nos jours aucune victime, ni aucune famille n’ont été dédommagés et la plainte du Gouvernement yougoslave et serbe a été rejetée par le Tribunal de l’Haye.

En Serbie le nombre de cas de maladies graves a augmenté de 28% et au Kossovo, la région la plus bombardée, de 200%. Chaque année, depuis 2000., 30 000 nouveaux cas de maladies malignes sont enregistrés, soit 8 fois plus qu’en France. Les femmes sont spécialement touchées, une femme sur 10 est atteinte du cancer du sein, des organes respiratoire ou d’autres organes. Chaque semaine trois carcinomes sont détectés chez l’enfant. Toutes ces victimes sont parfaitement innocentes.

NOTRE BUT
Le Mouvement ZENES a aujourd’hui des amis dans le monde entier,  qui sont poussés par l’humanisme et la solidarité avec les victimes innocentes, les femmes qui nous ont quittées et celles qui se battent toujours contre la maladie. Beaucoup parmi les victimes n’ont aucun moyen pour payer les médicaments nécessaires ni pour se soigner.  En Serbie, la corruption de la nouvelle classe dirigeante « démocratique » a atteint des sommets, le salaire moyen est de 200 euros,  le chômage  provoqué par les privatisations d’un capitalisme sauvage  a considérablement  augmenté et les petits syndicats ne font pas le poids et bien des victimes des bombardements de l’Otan sont sans ressource devant la misère et la maladie.
Le Mouvement ZENES s’efforce d’aider ces femmes et ces enfants mais en attendant qu’un jour l’Otan dédommage ses victimes dans les Balkans nous sommes obligés d’en appeler à de nouvelles solidarités  dans le monde humaniste, libre et compréhensif.
Ayez la gentillesse de participer à notre action  ou de nous aider dans la mesure de vos possibilités, par la diffusion de l’information,  par un soutien accordé à notre réseau ou par un don. Notre site internet est actuellement en construction.

Les Femmes Slaves de la région ont décidé que les noms de tous ceux qui les auraient aidées  seraient gravés sur un monument que nous allons ériger à la mémoire des victimes.
Merci de tout notre cœur !
Le Mouvement ZENES